Duvardaki boyanın kabarma nedenleri, ilk defa ev boyayan kişilerde de sık sık merak edilir. Acemi bir boyacının yapacağı bazı hatalar sebebiyle duvardaki boyanın kabarması kaçınılmaz olabilir. Badana yapmak dışarıdan kolay gözükse de uygulama sonucundan memnun kalabilmek için mutlaka bu alanda deneyim sahibi olunmalıdır. Aksi halde duvar boyası kabarması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Duvar boyasının kabarma sebepleri hem kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden hem de boya ustasının tecrübesizliğinden kaynaklanabilir.
Duvar boyasının kabarma sebepleri arasında öncelikle duvarı boyayan kişinin deneyimli olmaması gösterilebilir. Badana ve boya işleri dışarıdan bakıldığında her ne kadar kolay bir işmiş gibi gözükse de esasında duvar boyama işi tecrübe isteyen bir iştir. Her şeyden önce duvar boyamaya başlayacak kişinin öncelikle duvardaki eski boyanın hangi tipte olduğunu iyi bilmesi gerekir. Çünkü duvara sürülen boya ile ikinci kez sürülecek boya eğer aynı yapıda değilse, bir süre sonra boyada kabarma ve soyulmalar görülebilir. Bunun dışında boyayı duvarda kabartan pek çok farklı sorunla karşılaşılabilir.
Duvarda boyayı kabartan sorunlar, üst üste sürülen boyaların aynı yapıda olmaması dışında badana boya işlerindeki deneyimsizlikten kaynaklanabilir. Boya için ideal ekipmanlar kullanılmadan, en uygun ortam ısısını elde etmeden badana yapılması boyanın yeterince tutmasına engel olabilir. Bunun dışında günümüzde evlerde ve iş yerlerinde duvardaki boyayı kabartan en önemli sorunların başında nem ve rutubet gelir. Rutubetli ortamlarda zaman içinde duvar boyası kendi kimyasal yapısını kaybeder ve çözülmeye uğrayarak kuruyup duvardan ayrılır. Bu yüzden badana sürecinde mutlaka deneyimli boya ustalarından destek alınması tavsiye edilir.
Duvarın rutubetli olması, boyanın kabarmasında en sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Ancak duvardaki boyanın mı yoksa boya altındaki alçının mı kabarıyor olduğuna dikkat edilmelidir. Çünkü duvar boyasının soyulması dışında altındaki alçı da kabarıyorsa, su tesisatı problemlerine işaret edebilir. Duvarda hem yüzey üzerinde hem de boyanın altında nemlenme sorunu meydana gelebilir. Bu tür durumlarda nem kesip zımpara yaptıktan sonra astar üzerine yeniden boya yapılmalıdır. Ancak su tesisatı sorunlarını tespit edip kesin olarak çözmedikçe duvarda bu tür kabarmalar ve boya soyulmaları sık sık meydana gelebileceği unutulmamalıdır.
Farklı türdeki boyaların sürülmesi, duvardaki boyanın kabuk yapıp soyulmasına yol açar. Boya yapılacak yüzeyin en ideal seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Genellikle yeterince deneyimi olmayan kişiler, evlerinde ya da iş yerlerinde boya badana yaptıklarında bu tür problemler ile karşılaşabilir. Duvardaki bozuk veya kalitesiz boya üzerine yanlış bir boya uygulanırsa, iki boya türü arasındaki kimya uyuşmadığı için üstteki yeni sürülen boya kendini atabilir. Eğer duvarda yağlı boya yani sentetik boya varsa, ikinci kez boya sürülmeden önce mutlaka 1 kat geçiş astarı uygulanmalıdır. Öte yandan plastik ve silikonlu boyalarda geçiş astarı uygulaması çok gerekli olmasa da işi garantiye almak isteyenler için de uygulanması fayda sağlayacaktır.
Eski boya üzerine astarsız boya atılması, zamanla üstteki boyanın kabuk yapıp dökülmesine yol açabilir. Çünkü duvarda kalitesiz bir boya kullanılması halinde üstteki yeni boyanın tutunma kabiliyeti düşer. Bozuk veya kireç ile boyanmış yapılarda boyanın astarsız biçimde uygulanması ile oluşan sorunları ortadan kaldırmak için alçı ile bu bölgelerin tamir edilmesi gerekir. Deneyimli boya ustalarının yaptığı bu uygulamalar sayesinde alçı ile tamir edilen yere 1 kat daha astar uygulanıp boya sürülebilir.
Boyanacak duvarın temiz olmaması, badana yaparken acemi kişilerin karşılaştığı en büyük sorunların başında gelir. İlk defa evinde veya iş yerinde boya badana yapacak kişiler duvarın yeterince temiz olup olmadığına dikkat etmeyebilir. Ancak tüm boya kutularında “Boya uygulanacak yüzeyin kir, yağ ve tozdan arındırılmış olması gerekir.” yazar. Bu yüzden boya badana yaparken duvarı en iyi şekilde boyaya hazırlamak için silmek veya ince bir zımpara kullanmak faydalıdır. Bu sayede son olarak 1 kat geçiş astarı uyguladıktan sonra boya badana işleri yapılır. Ancak bu şekilde duvar boyası kabarması sorununun üstesinden gelinebilir.
WhatsApp us